10 českých fotbalistů v zahraničí, kteří nikdy nenastoupili ve Fortuna lize (1. část)

Obvyklá kariérní dráha úspěšných českých fotbalistů vypadá zhruba takto: výchova v mládeži některého z tuzemských celků, postupný přechod do dospělého fotbalu, pár let strávených po hostováních, postupné prosazování se ve Fortuna lize, po několika úspěšných sezónách zpravidla příchází přestup do zahraničí. Jako modelové příklady z relativně nedávné doby mohou sloužit třeba Tomáš Vaclík, Pavel Kadeřábek nebo Tomáš Souček. Fotbalový život ale bývá nevyzpytatelný, někdy se hráč do zahraničí dostane už ve velmi mladém věku, nebo se naopak na výsluní probojuje přes nižší soutěže, a v první lize tak nikdy své kvality neukáže. V tomto dvoudílném článku vám přinášíme přehled 10 nejlepších českých hráčů, kteří aktuálně působí v zahraničí, aniž by si připsali jediný start v tuzemské nejvyšší soutěži.

 
10. Lukáš Zima (VVV-Venlo) - 28 let
Lukáš Zima v brance nizozemského Venla  @de Limburger
 
Vytáhlý gólman se do zahraničí vydal již v létě 2011, kdy v 17 letech z dorostu Slavie zamířil do italského Janova. Nejprve působil v jeho juniorských výběrech a poté dlouhá léta hostoval v italských nižších soutěžích, kde postupně nastupoval za Reggianu, Venezii, Mantovu, Perugii a Livorno. Až v posledním jmenovaném týmu ale zanechal výraznější stopu, v tehdy druholigovém celku odchytal celkem 32 utkání. Janovské angažmá ukončil až loni v létě. V součtu byl hned 80x na lavičce připraven naskočit do zápasů Serie A, ani jeden start si ale nepřipsal. Z Itálie se vydal do druholigového nizozemského Venla, ve kterém začal letošní sezónu jako jednička, než ho zabrzdilo zranění. Královéhradecký rodák byl pravidelně zván do mládežnických reprezentačních výběrů, v roce 2017 hájil branku Lvíčat na Euro U21 v Polsku.
 
9. Roman Macek (Lugano) - 25 let
Roman Macek pózuje v dresu švýcarského Lugana  @Sport Invest
Zlínský odchovanec se podobně jako Zima vydal ve velmi mladém věku na Apeninský poloostrov. V akademii turínského Juventusu působil několik let, slavil triumf v prestižním mládežnickém turnaji ve Viareggiu a zahrál si i v tehdy nově vzniklé UEFA Youth League. Dokonce s A-týmem absolvoval i turné v Austrálii, kde nastoupil do všech třech zápasů, dva z nich dokonce odehrál celé. Do prvního týmu se ale nakonec nikdy neprosadil, nejprve hostoval v Serii B v týmech Bari a Cremonese a poté se vydal do švýcarského Lugana, které se severoitalským velkoklubem spolupracuje. Talentovaného středopolaře bohužel dlouhodobě brzdí zranění, naposledy přetržený zkřížený vaz. I proto zatím za téměř 4 roky ve Švýcarsku nastoupil do pouhých 46 zápasů. V této sezóně mu zatím ale zdraví drží, do ligových utkání nastupuje pravidelně z lavičky. Smlouvu má v Luganu platnou až do června 2025.
 
8. Richard Sedláček (VVV-Venlo) - 23 let
Richard Sedláček během focení po přestupu do Venla  @VVV-Venlo
Někdejší kapitán sparťanské U19 “uprchl” ze strahovské akademie spolu s několika dalšími spoluhráči, kteří byli nespokojeni s perspektivou budoucího uplatnění v letenském A-týmu. Sedláček po neprodloužení smlouvy se Spartou zamířil do nizozemského AZ Alkmaaru, kde se setkal s dnešním útočníkem Slovácka Ondřejem Mihálikem. Za druholigovou rezervu odehrál celkem 52 utkání, ve kterých vstřelil 6 branek. Větší výkonnostní progres mu ovšem komplikovala častá dlouhodobější zranění, do A-týmu se neprosadil, a tak před rokem přestoupil za Lukášem Zimou do VVV-Venlo. Krátce po začátku nového angažmá se Sedláček opět zranil, ale v letošní sezóně už nastupuje pravidelně, nedávno pomohl gólovou asistencí k výhře nad Den Haagem.
 
7. Vítězslav Jaroš (Stockport County) - 21 let
Vítězslav Jaroš po utkání EFL Cupu  @Stockport County

Talentovaný gólman odešel v 15 letech ze Slavie do akademie slavného Liverpoolu, kde ho první sezónu trénoval legendární Steven Gerrard. Mládežnický reprezentant si v dresu slavných “Reds” zachytal UEFA Youth League, slavil vítězství v prestižním FA Youth Cupu a pravidelně trénoval s A-týmem. V roce 2021 hostoval v irském St. Patrick's Athletic –⁠ mimořádně vydařené angažmá završil triumfem v irském poháru a oceněním pro nejlepšího hráče sezóny St. Patrick's. Poté zamířil zpět do Anglie, kde nejprve hostoval půl roku v páté nejvyšší soutěži v dresu Notts County a od léta hájí branku Stockportu County v League Two. Momentálně je zraněný, doposud ale nastupoval pravidelně, v lize vychytal 5 čistých kont a v EFL Cupu se blýskl vynikajícím výkonem proti Leicesteru City, kdy zneškodnil penaltu anglickému reprezentantovi Jamesi Maddisonovi.

6. Jaroslav Navrátil (Kisvárda) - 30 let
Jaroslav Navrátil při focení po přestupu do Kisvárdy  @Kisvárda FC

Z MSFL do Eredivisie?! Jaroslav Navrátil byl aktérem jednoho z nejpřekvapivějších odchodů do zahraničí, tehdy prakticky neznámého dvacetiletého křídelníka třetiligové Břeclavi si vyhlédl nizozemský Heracles Almelo. Navrátil v jeho dresu odehrál 97 utkání a v nizozemské nejvyšší soutěži vstřelil 9 gólů. Střídavě nastupoval i za druholigovou juniorku, kde se mu nadmíru dařilo střelecky - celkem za ni nastřílel 33 branek. Po konci smlouvy v létě 2018 absolvoval přípravu s Viktorií Plzeň, ale do jejího kádru se neprobojoval, a tak zůstal v Nizozemsku, kde přestoupil do druholigového Go Ahead Eagles (74 zápasů, 14 branek), s nímž mu jen těsně unikl postup do Eredivisie. Poté zamířil do Maďarska, kde v dresu Kisvárdy působí dodnes. Agilní křídelník má zkušenosti i z předkol evropských pohárů, Kisvárda letos opět bojuje o účast v nich, momentálně se nachází na 2. příčce ligové tabulky.

Přehled pěti nejlepších českých fotbalistů v zahraničí, kteří nikdy nenastoupili ve Fortuna lize, naleznete v druhém dílu článku!

autor: Jan Novotný - cefoza.cz

 

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek