Vladimír Táborský - první Čech na Maltě

Při aktualizacích a doplňování webu čas od času narážím na jména fotbalistů, která mi nic neříkají a nedaří se mi o nich nic dohledat ani v jiných internetových zdrojích. Jeden z takových případů nastal, když jsem narazil na 15 let starou diplomovou práci na téma vlivu migrace hráčů na kvalitu české ligy, v rámci které byl přiložen i seznam Čechů v zahraničí. Pečlivě jsem si ho prošel a v záplavě jmen se snažil najít zahraniční angažmá, o kterých jsem dosud neslyšel. Jedno takové tam skutečně bylo. Vladimír Táborský v maltské Vallettě.

Jméno Vladimíra Táborského je samozřejmě velmi známé. Někdejší fotbalita Dukly a Sparty, trenér s téměř dvěma stovkami odkoučovaných zápasů v řecké lize a následně i spolukomentátor České televize. Ten však na Maltě nikdy nehrál. Čtyřleté maltské angažmá totiž absolvoval jeho syn, Vladimír Táborský mladší. O něm však mimo několika strohých zmínek a krátkého rozhovoru nebyly dohledatelné žádné podrobnosti.
 
S panem Táborským mladším se mi podařilo spojit a povedlo se mi tak postupně dát dohromady celou jeho kariéru.
 
Syn slavného trenéra odcházel na Maltu chvíli po sametové revoluci, s fotbalovými zkušenostmi z divizního VTJ Hradce Králové a Mělníku. „Teprve na Maltě jsem začal být sám sebou. Tam nikdo nevěděl, kdo je můj táta. Tam každého zajímalo jen to, co umím já.“  V roce 1990 posílil Táborský mladší druholigový tým Gharghur FC a tři sezony s ním, coby člen základní sestavy, bojoval o postup do nejvyšší ligy. Ten sice nepřišel, Táborský se ale do 1. ligy stejně dostal. Maltskému hegemonovi, Vallettě FC, se zranil reprezentační brankář a český gólman tak dostal laso od historicky nejúspěšnějšího celku v zemi. „Valletta je něco ja v Česku Sparta a Slavia. Na maltské poměry velký klub se vším všudy. Polovina hráčů tam už tehdy měla profesionální smlouvy, střídalo se tam mnoho cizinců, na zápasy tam chodilo v průměru šest tisíc lidí.“
 
Vladimír Táborský ml. v dresu maltské Valletty zdroj: archiv V. T. ml.
Vladimír Táborský mi tehdejší situaci přiblížil. „Tenkrát ještě neexistovala Evropská unie, v každém klubu mohli být maximálně tři cizinci a  všechny ligy měly deset mužstev. Všechny zápasy se hrávaly jen na jednom hřišti, na národním stadionu Ta' Qali, kde se musely prostřídat všechny týmy. Vycházelo to na zápas jednou za tři týdny. I proto mám ve Vallettě málo zápasů, o moc víc jich prostě nebylo.
 
Hostování ve Vallettě po půl roce skončilo, Táborský ale v 1. lize pokračoval díky přestupu do týmu Mqabba FC. I zde se rychle probojoval do základní sestavy a v prosinci 1993 dokonce zvítězil v tradiční maltské anketě o hráče měsíce, která se v nejvyšší lize vyhlašuje od roku 1985 až do dneška. Po konci sezony přišel návrat do Gharghuru, kde Táborský podepsal roční kontrakt. Ten ale nakonec nedodržel, upřednostnil starost o rodinu a čerstvě narozeného syna, kterého chtěl vychovávat v České republice. Maltu tedy po čtyřech letech opustil.
 
předzápasová fotografie Mqabby. Táborský ml. v brankářském dresu zdroj: archiv V. T. ml.
Rodák z Prahy vzpomíná i na úroveň tehdejších podmínek pro fotbal. „Kromě hráčů národního mužstva a několika cizinců byli všichni hráči amatéři, fotbal přicházel na řadu až po zaměstnání. Fotbalová kariéra tím samozřejmě trpěla. Já měl to štěstí, že jsem si hned první rok na ostrově našel Malťanku, svou dnešní ženu, u které jsem měl výborné zázemí.“  pochvaluje si dnes osmapadesátiletý Táborský. „Ostatní, jako třeba Pavel Svoboda, který se mnou byl v sezoně 1992/93 v Gharghuru, byli většinou sami a měli to těžké.“
 
Nutnost zároveň s fotbalem i pracovat se nevyhla ani Táborskému. „Nejprve jsem pracoval jako řidič v prezidentově firmě, potom jako delegát cestovky Fischer Reisen a končil jsem jako osobní řidič předsedy nejvyššího soudu. Kvůli vedru se trénovalo až od osmi hodin večer, takže přes den byl na práci čas,“  vzpomíná někdejší brankář.
 
Dnes už je ale prý situace na Maltě úplně jiná. „Dneska hráči na Maltě berou 10 000 euro měsíčně, liga je plná cizinců, hlavně z Afriky a Jižní Ameriky. Mužstva už nejsou tak rodinná a týmová jako kdysi. My byli vždy s fanoušky, s lidmi z výboru i lidmi z města jako jedna rodina. Moje sousedka mi chodila uklízet, její matka zašívat rukavice (směje se). Když jste šel tehdy po ulici, běželo za vámi deset dětí, byla to krásná doba a jsem rád, že jsem to zažil a že jsem si domů přivezl suprovou manželku, to je moje největší vítězství!“
 
jméno: Vladimír Táborský ml.
Občanství:  Česká republika
Pozice: Brankář
Datum nar.: 6. 12. 1965
Místo nar.: Praha
Výška: 180 cm
Historie přestupů:
Sezóna: Měsíc: Z klubu: Do klubu:  
1973/74 červenec ---  Sparta Praha ml. ZK
1983/84 červenec  Sparta Praha ml.  Dukla Praha ml. P
1984/85 červenec  Dukla Praha ml.  ČAFC Praha P
1985/86 červenec  ČAFC Praha  VTJ Hradec Kr. P
1987/88 červenec  VTJ Hradec Kr.  TJ EMĚ Mělník P
1990/91 červenec  TJ EMĚ Mělník  Gharghur FC P
1993/94 říjen  Gharghur FC  Valletta FC H
1993/94 prosinec  Valletta FC  Gharghur FC NH
1993/94 prosinec  Gharghur FC  Mqabba FC P
1994/95 červenec  Mqabba FC  Gharghur FC P
1995/96 červenec  Gharghur FC  Jiskra Hořice P
2021/22 červenec  Jiskra Hořice  SK Miletín P
2021/22 prosinec  SK Miletín --- KK
vysv.: P - přestup; H - hostování; NH - návrat z host.; ZK a KK - začátek a konec kariéry

Sezónní statistiky:
Sezóna: Část sez.: Klub: Liga: Záp.:
1990/91 podzim-jaro  Gharghur FC 2. 18 záp.
1991/92 podzim-jaro  Gharghur FC 2. 18 záp.
1992/93 podzim-jaro  Gharghur FC 2. 17 záp.
1993/94 podzim  Valletta FC 1. 2 záp.
1993/94 jaro  Mqab ba FC 1. 9 záp.
1994/95 podzim  Gharghur FC 2. 1 záp.
Celkem: 1. liga 11 záp.
  2. liga 54 záp.

 Historická databáze Čechů v zahraničí
autor: Antonín Šrajer - cefoza.cz
 
 

Diskuze

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek