TOP 5: Na co se těšit v jarní části sezóny?

Většina evropských soutěží se v posledních týdnech po zimní přestávce rozběhla a do akce již tak zasáhla řada českých fotbalistů působících v zahraničí. Někteří z nich v zimě změnili působiště, jiní si se svými celky brousí zuby na zisk trofejí a část hráčů doufá, že konečně zažijí svůj průlomový ročník. Přinášíme vám přehled tipů, na co se mohou fanoušci českých fotbalistů v zahraničí zaměřit v nadcházející částí sezóny.

Explzeňské duo v Soluni
Oba krajánci mají dohromady 109 startů v dresu národního týmu.                  @ARIS_FC  
Stoper s chorvatskými kořeny, který se narodil v Praze, s fotbalem začínal ve Slavii. Z té se v necelých 17 letech vydal do italského Janova, stejně jako gólman Lukáš Zima, kterého jsme vám představili v prvním díle článku. V mládežnických týmech Janova působil rok a půl, poté si ho vyhlédl slavný AC Milán. V dresu jeho Primavery si zahrál UEFA Youth League a slavil triumf v prestižním Viareggio Cupu. Na dospělý fotbal se adaptoval nejprve na hostování v druholigovém italském Varese a poté v Mouscronu v belgické lize. Za A-tým Rossoneri nakonec nastoupil do jediného utkání, na podzim roku 2018 odehrál celé utkání základní skupiny Evropské ligy proti lucemburskému Dudelange. Následovala nepříliš vydařená hostování v Serii A v týmech Crotone a Frosinone a po nich Simič přestoupil do chorvatského Hajduku Split. V něm působí dodnes, celkem v jeho dresu nastoupil do 86 utkání a v loňské sezóně s ním slavil triumf v chorvatském poháru (viz foto). Účastník mistrovství Evropy U21 z roku 2017 ve dvou přátelských utkáních nastoupil i za A-tým reprezentace.
30letý stoper Jakub Brabec již druhým rokem patří mezi opory řeckého Aris Soluň. Od svého příchodu z Plzně odehrál v jihoevropském celku 59 utkání, ve kterých vstřelil jednu branku. S Arisem si na podzim zahrál i v kvalifikaci Evropské konferenční ligy, kde řecký klub nestačil na izraelský Maccabi Tel Aviv. Před pár týdny přivítal v Soluni svého někdejšího spoluhráče z reprezentace, záložníka Vladimíra Daridu. 32letý špílmachr opustil po téměř deseti letech německou Bundesligu, kde nastupoval za Freiburg a Herthu Berlín, a odešel za novou výzvou a větším herním vytížením do Řecka. V novém působišti si už připsal první starty a v utkání proti Asterasu Tripolis pomohl Arisu k výhře gólovou asistencí. Dvojici pojí minulost ve Viktorii Plzeň, v níž oba zanechali výraznou stopu. Soluňský celek se momentálně nachází na 5. místě řecké ligy, úspěchem by bylo zopakovat postup do evropských pohárů.
 
 
Budou střílet branky i v zahraničí?
 
Lukáš Juliš při svém debutu v dresu španělské Ibizy  @ibizaud

Ještě loni na jaře patřili všichni tři do širšího kádru pražské Sparty, za níž v kariéře dohromady nastříleli 89 branek. Dva z nich v létě odešli do Německa, Adam Hložek se připojil k Patriku Schickovi v Bayeru Leverkusen, Matěj Pulkrab podepsal smlouvu v druholigovém Sandhausenu. V zimě pak do zahraničí odešel i Lukáš Juliš, který se stal posilou druholigového španělského celku UD Ibiza. Gólově se však v zahraničí z uvedeného tria prosadil pouze Adam Hložek, který na podzim skóroval dvakrát. Matěj Pulkrab na svou první branku v dresu Sandhausenu čeká a Lukáš Juliš odehrál za Ibizu zatím jen pár minut. Mezi “prokleté” odchovance strahovské akademie v zahraničí lze řadit i Václava Drchala, který loni na jaře během hostování v Dynamu Drážďany rovněž neskóroval. Všichni tři jmenovaní ovšem v minulosti ukázali, že střílet góly rozhodně umí, dočkáme se tak na jaře konečně plného rozvinutí jejich střeleckého potenciálu

 
 
Útok na vytoužený titul
Zvedne Tomáš Petrášek nad hlavu trofej pro vítěze Ekstraklasy?  @rakow.com

Polský celek Raków Częstochowa skončil v posledních dvou ročnících Ekstraklasy na druhém místě, v obou sezónách zároveň získal polský pohár, a hlavním cílem klubu tak letos nemůže být nic menšího než zisk premiérového mistrovského titulu. Jednou z ústředních postav vzestupu Rakówa z třetí ligy až do absolutní špičky polského fotbalu je Tomáš Petrášek, 30letý český stoper, který obléká modročervený dres již od roku 2016. Urostlý obránce nastřílel během svého angažmá obdivuhodných 33 branek a v postupem času se stal dokonce kapitánem klubu. Ten po podzimu vede tabulku Ekstraklasy s náskokem 9 bodů. Petrášek kvůli zranění v této sezóně odehrál jen 5 ligových utkání, na jaře by se však měl stát jednou z opor týmu směřujícího za mistrovským titulem. Na triumf v lize mohou po povedeném podzimu pomýšlet i Jan Žambůrek (Viborg FF) v Dánsku, Josef Kvída (Pafos) na Kypru, Stefan Simič (Hajduk Split) v Chorvatsku či duo Černý & Sadílek (Twente) v Nizozemsku.

 
 
Český vyslanec v MLS
Prosadí se někdejší mládežncký reprezentant v MLS?  @stlCITYsc

22letý záložník Tomáš Ostrák má za sebou v relativně mladém věku poměrně zajímavou kariérní dráhu. V 16 letech odešel do Kolína nad Rýnem, v jehož mládežnické akademii vynikal, postupně hostoval v rakouském Hartbergu a okusil i nejvyšší tuzemskou soutěž v dresu Karviné. Předloni se dočkal vytouženého debutu v Bundeslize, v utkání proti Bochumi si dokonce připsal gólovou asistenci. Jinak ale příliš příležitostí nedostával a před rokem se tak odhodlal k překvapivému kroku - odešel do zámoří, kde se připojil k nově vznikajícímu týmu St. Louis City SC. Americký celek se letos premiérově zúčastní MLS a Ostrák by měl být velmi pravděpodobně součástí kádru nováčka této soutěže. Na podzim zazářil v dresu jeho rezervy, které třemi vstřelenými brankami pomohl k výhře v play-off západní konference MLS Next Pro a postupu do celkového finále soutěže, kde jeho celek podlehl rezervě Colmubusu Crew. Posledním českým zástupcem v nejvyšší zámořské soutěži byl Zdeněk Ondrášek, který nastupoval za Dallas. 

 
Dočkají se mladíci debutu?
Lukáš Ambros přestoupil do Wolfsburgu v roce 2020 z pražské Slavie.  @VfL_Wolfsburg

Historicky nejmladším tuzemským debutantem v německé Bundeslize je Kamil Vacek, který za Arminii Bielefeld nastoupil na jaře roku 2006 ve věku 18 let, 11 měsíců a 25 dní. Velkou šanci ho překonat má záložník Lukáš Ambros, který s A-týmem Wolfsburgu absolvoval kompletní přípravu, v jejích jednotlivých utkáních odehrál celkem 215 minut a proti Augsburgu se dokonce gólově prosadil. Pokud nastoupí v jakémkoliv bundesligovém utkání v této sezóně, Vackův rekord překoná. V úvodním jarním kole proti Freiburgu chyběl v zápasové nominaci, což je veliká škoda, neboť vzhledem ke konečnému výsledku 6:0 je pravděpodobné, že by býval šanci v závěru utkání dostal. Blízko premiéře v A-týmu je i 21letý Lukáš Vorlický, který se v této sezóně párkrát objevil na lavičce Atalanty Bergamo v Serii A. Mezi další čekatele na soutěžní debut patří Adam Stejskal (RB Salzburg), Daniel Samek (Lecce) nebo Lucas Kubr (Bodø/Glimt).

 

Máte námět na další témata článků, které by mohly vyjít na našem webu? Napište nám tipy do komentářů, nebo do zpráv na naší facebookové stránce!

autor: Jan Novotný - cefoza.cz