Souhrn Championship

Před pár dny skončila základní část 2. anglické ligy, Championship. V letošní sezóně se v ní představilo pět českých fotbalistů. Koukněte se, jak se každému z nich dařilo:

 

5. Libor Kozák (Aston Villa)

Pozice v tabulce: 12
Startů: 2
Minut: 75
Góly: 0
Asistence: 0
Žluté karty: 0
Červené karty: 0
 
Libor Kozák prožil další nepříliš povedenou sezónu. Vše je zapříčiněno jeho častými zraněními. No považte:
Půl roku po přestupu do Aston Villy, v lednu 2014, si Kozák na tréninku přivodil komplikovanou zlomeninu nohy a pak, navzdory dobrým výkonům i gólům v přípravě a za juniorku, musel dlouho bojovat o návrat do A-týmu.
Když se mu to loni v lednu podařilo, hned o měsíc později utrpěl drobnou zlomeninu kotníku. Na konci dubna musel na další operaci a minulá sezona pro něj skončila.
V tomto ročníku odehrál v dresu Aston Villa po sestupu jen dvě utkání, k dalším čtyřem utkáním nastoupil za juniorku, za kterou vstřelil pět branek. Kvůli problémům s kotníkem však už do konce této sezóny žádný start nepřidal.
Aston Villa navíc oznámila, že Kozák po sezóně v klubu skončí.

 

4. Matěj Vydra (Derby County)

Pozice v tabulce: 9
Startů: 33
Minut: 1832
Góly: 5
Asistence: 1
Žluté karty: 0
Červené karty: 0
 
Matěj Vydra přicházel v létě z Watfordu do Derby County s velkou pompou a aby také ne, klub za něj vysázel 400 milionů korun!
Vydra ale předpoklady fanoušků vůbec nenaplnil. Po špatném začátku, kdy během devíti zápasů vstřelil jen 2 góly, vypadl ze základní sestavy. Ve zbytku sezóny už nastupoval povětšinou pouze na část zápasu a přidal jen tři další góly.
 
 

3. Jiří Skalák (Brighton)

Pozice v tabulce: 2
Startů: 31
Minut: 1898
Góly: 0
Asistence: 6
Žluté karty: 2
Červené karty: 0
 
Ani Jiří Skalák neodehrál takový počet minut jaký by si zřejmě představoval. Poprvé po čtyřech sezónách nevstřelil ani jeden gól. Zaznamenal slušných šest asistencí, to samé se mu ale podařilo i v předchozí sezoně v Brightonu, kdy však po přestupu z Mladé Boleslavi odehrál jen jarní část sezóny.
Brighton si sice zajistil postup do Premier League, není však vůbec jisté, jestli Skalák i po posílení kádru v týmu zůstane. Je možné, že se bude opakovat příběh Vydry a Pudila, kteří po postupu do nejvyšší anglické ligy s Watfordem odešli z klubu na hostování jinam.
 
 

2. Daniel Pudil (Sheffield Wednesday)

Pozice v tabulce: 4
Startů: 26
Minut: 1087
Góly: 2
Asistence: 2
Žluté karty: 3
Červené karty: 0
 
Daniel Pudil měl v této sezóně smůlu na pár drobných zranění, kvůli kterým chyběl v několika zápasech. Když byl ale zdravý a nastoupil, předváděl velmi slušné výkony. Z pozice levého obránce vstřelil dva góly a zaznamenal i dvě asistence. Velmi se mu dařilo zejména na konci sezóny, kdy byl v jednom ze zápasů dokonce vyhlášen hráčem utkání.
Ačkoliv už Pudil odehrál v Anglii přes 170 zápasů, Premier League si ještě nikdy nezkusil. Pokud by s Sheffieldem uspěl v play-off, do kterého se klub ze čvtrté pozice dostal, mohlo by se mu to konečně poštěstit.
 
 

1. Tomáš Kalas (Fulham)

Pozice v tabulce: 6
Startů: 36
Minut: 3151
Góly: 1
Asistence: 2
Žluté karty: 1
Červené karty: 0
 
Nejlepší sezónu z Čechů v Championship letos rozhodně prožil Tomáš Kalas.
Na dalším z hostování z Chelsea, ve Fulhamu, měl neotřesitelnou pozici v základní sestavě a ve většině zápasů odehrál plný počet minut.
Ani Kalasovi se ale nevyhnula zranění, jejichž vinou zmeškal 10 zápasů.
I Fulham si šestým místem zajistil play-off o Premier League a Kalas by si tak mohl zopakovat loňské oslavy, kdy do Premier League postoupil s Middlesbrough.
Sám Kalas by prý rád utnul každoroční hostování z Chelsea a do Fulhamu by přestoupil nadobro.
 
 
autor:   Antonín Šrajer