Rozhovor: Marek Mádle

Instagramová stránka @czechfootballplayers nám poskytla rozhovor, který udělala s Markem Mádlem - českým fotbalistou hrajícím v daleké Austrálii. S Markem si povídali o jeho působení ve Skotsku po dobu studia, o důvodu stěhování do Austrálie i o tom, jak to vypadá s příležitostí zahrát si nejvyšší australskou soutěž.

 

Marku, už tři roky žiješ a hraješ fotbal v Austrálii, konkrétně v týmu Holland Park Hawks FC. Je potřeba ale říct, že od Tvého raného mládí až doposud uběhla poměrně dlouhá cesta, do které významně promluvilo hlavně Skotsko, kam jsi v roce 2010 odcestoval a započal studium na University of Aberdeen. Současně jsi působil v universitním fotbalovém týmu Kincorth AFC na předměstí Aberdeenu. Po přesunu na universitu jsi aktivně hledal tým, kde by sis mohl zahrát? Nebo tě někdo oslovil? Jak na začátky života ve Skotsku vzpomínáš?

Na začátky ve Skotsku vzpomínám hrozně rád. Když jsem se stěhoval z Jablonce do Skotska, tak to měla být jen zastávka na pár měsíců, abych si zkusil život v cizině. Hrozně mě lákala Amerika, ale… Po pár měsících ve Skotsku mi začal fotbal hrozně chybět, a tak sem se shodou náhod díky jednomu telefonátu dostal na trénink Kincorth AFC. Kincorth hrál amatérskou ligu, ale byl plný hráčů se zkušenostmi z vyšších lig. Po prvním tréninku jsme se domluvili na podepsání přestupu a moje štace ve Skotsku mohla začít.

 

Poměrně značný úspěch jsi zaznamenal s týmem Hermes FC, což je mládežnický klub působící pod hlavičkou Skotské juniorské fotbalové asociace (SJFA). V sezóně 2011 / 2012 jste vyhráli North Superleague, což je právě jedna ze soutěží SJFA. Tento triumf tým mimo jiné kvalifikoval do skotského národního poháru pro příští sezónu. Jak na to vzpomínáš? Bylo to pro Tebe i pro tým v té době hodně prestižní?

Pro mě to byly úžasné 4 roky. V Kincorth AFC jsem působil 4 měsíce, ve kterých jsme vyhráli ligu a pohár severního Skotska. Navíc se mi střelecky velmi dařilo a ve 20 zápasech jsem dal 23 gólů. Po sezoně jsem neměl plány nic měnit, ale začaly mě oslovovat týmy z SJFA a Highland League. Kdybych tenkrát měl znalost místních lig tak bych asi SJFA přeskočil - a to by byla velká chyba. S Hermes FC jsme pod novým managerem Neilem Dowsonem vyhráli ligu, a vytvořili rekord ligy v počtu získaných bodů, což se doteď nikomu nepodařilo překonat. Navíc s 35 góly ve 35 zápasech jsem vyhrál zlatou kopačku a ocenění pro hráče roku. V další sezóně jsme hráli FFA Cup což byl jeden z cílů který jsem si ve Skotsku dal a i JFFA cup ve kterém jsme došli tuším do čtvrtfinále. Pak jsem ale přestoupil do Huntly FC.

 

V průběhu studia jsi pak působil i v týmech Huntly FC a Formartine United FC, jež oba působí ve skotské Highland League (5. úroveň pyramidy skotského fotbalu). Řekněme, že šlo již o zkušenost s poloprofesionálním fotbalem. Jak jsi to měl nastavené ohledně priorit? Byl jsi zhruba v polovině studia, do toho fotbal - byly myšlenky na to věnovat se fotbalu naplno nebo to byl stále jen koníček a škola byla přednější?

Škola byla pro mě důležitá, ale i v ní mi pomohl fotbal. Myslím, že bych asi školu nedokončil, pokud bych nezapadnul do univerzitního tymu, ve kterém jsme měli vynikající kolektiv a já měl štěstí, že mi kluci pomohli i mimo hřiště. Myslím, že to byla taková vzájemná pomoc, protože já jim zase pomohl na hřišti (aspoň myslím). Zpátky ale k Highland League. Z Hermes jsem odešel do Huntly FC kde jsem byl rok a půl. Highland League je velmi oblíbena liga ve Skotsku a hrají v ní hráči, kteří hrávali za celky ve Skotské Premier League, takže top 8 týmů mělo výbornou úroveň. Zahrál jsem si proti tymům jako Aberdeen FC, Falkirk anebo Berwick Rangers. Huntly byla pro mě dobra zkušenost, ale to nejlepší ve Skotsku mě potkalo nakonec mé štace ve Skotsku. V létě, před odletem do Skotska jsem se shodou okolnosti dostal do tymu, kterému se říká „Highland League Man City“. Formartine United, byl jeden z nejlepších celku v Highland League, trénovaný bývalým hráčem Manchesteru United, trenérem Aberdeen FC nebo Inverness, Stevnem Patersonem. Ten rok byl pro mě vrchol a hrozně rád na to vzpomínám a asi bych ani do Austrálie nejel, ale změnil se nám trenér, já dokončil Univerzitu a tak nebylo nad čím přemýslet. 

Marek Mádle v dresu Holland Park Hawk (IG/@mmadle08)

 

Po studiu ses v roce 2015 přesunul do Austrálie. Od té doby fotbalově působíš v týmu Holland Park Hawks SC. Hned první sezónu, kdy jsi do týmu přišel jste, i díky slušné porci Tvých branek, postoupili z Capital League One do Brisbane Premier League (4. úroveň pyramidy australského fotbalu). Byla Austrálie vysněná nebo proč jsi zvolil zrovna tuhle destinaci?

 Během třetího roku na univerzitě, když jsem jeden den, kdy bylo typické Skotské počasí (zima, déšť, takový den pod psa) seděl na přednášce, mi zazvonil telefon se zprávou od mého managera z Kincorth AFC, jestli bych měl zájem si zahrát v Austrálii, kde je jeho syn ředitelem klubu. Neváhal jsem ani vteřinu. Dobře, možná sem si musel ještě jeden rok počkat, než dodělám školu, ale jak jsem již řekl, ve fotbale se věci mění hrozne rychle, a tak jsem se po mé poslední zkoušce vydal na cestu do Brisbane. Nevěděl jsem co čekat, ale když jsem dorazil, věděl jsem, že to byla správná volba. Holland Park byl sestavený z kluků, kteří hráli Conference League v Anglii, NPL v Austrálii, ale měli jsme i hráče se zkušenostmi z anglické anebo skotské Premier League. Po mém příletu jsme vyhráli 15 z 15 zápasů, vyhráli Grand Final a z 8. místa jsme slavili postup do BPL, kde jsme rok na to skončili na třetím místě. Nyní se situace v Australském fotbale změnila a hrajeme Football Queensland Premier League (3. liga).


Opusťme na malou chvilku fotbal. Čemu se věnuješ, když zrovna neběháš po trávníku? Máš v Austrálii rodinu a jiné než fotbalové zaměstnání? Je vůbec v něčem podobný život ve slunné, teplé Austrálii tomu v chladném, deštivém Skotsku? Měnil bys?

Pracuji jako ředitel mládeže pro Holland Park Hawks, takže jsem spojil hobby s prací, což je asi sen každého. Pravda, občas je toho až moc, ale neměnil bych. Kdyby mi někdo řekl, že tohle bude moje práce, která mě zabezpečí, tak bych to bral všemi deseti. Mám tu přítelkyni, Australanku, a za mou rodinou létáme jednou do roka. Občas víc než Skotsko mi chybí Čechy, ale to je asi daň za život tak daleko. Skotsko a Austrálie je jako nebe a dudy. Austrálie a Queesnsland má sluníčko skoro 365 dní v roce, kdežto slunné dny ve Skotsku spočítáte na prstech jedné ruky. Ale fotbal je jiná. Highland League byla velmi oblíbená a měli jsme rozhovory pro noviny po každém zápase a lidi tam fotbalem žijí. V Austrálii se fotbal rozrůstá, ale má velikou konkurenci v Rugby a AFL. A-league, NPL a FQPL má už sice lepší mediální pokrytí, ale fotbal se tu pořád učí jak si získat fanoušky na svou stranu. Určitě tomu pomáhají Maildas a Socceroos kteří se kvalifikovali na ženský a mužský World Cup.


Marku, čeká Tě teď poměrně velká událost, jelikož brzy odcestuješ na zkoušku do týmu Central Coast Mariners, který hraje nejvyšší australskou soutěž A-League. Nechceme nic zakřiknout, ale přesto - bylo by to pro Tebe splnění fotbalového snu a vstup do opravdu velkého fotbalu? Co od toho čekáš?

Jsem oběma nohama na zemi. Určitě je to krásny pocit, a oslovení z první ligy kdekoliv na světě potěší každého fotbalistu. Zítra letím do Sydney, kde budu až do čtvrtka. V pondělí máme první trénink, takže se nemůžu dočkat. Pro mě největší překážkou jsou víza, jelikož v A-league má každý tým jen 4 místa pro tzv. Visa Players (mezinárodni hráče) takže se musím snažit o to víc. Víza celkově jsou velkou překážkou pro hráčské přestupy mezi kluby v Austrálii, ale i tak se moc těším a beru to jako jednu velkou zkušenost.


Moc díky za to, že sis na nás udělal čas a přejeme mnoho sportovních i osobních úspěchů!

 

 

My děkujeme Czech football players za poskytnutí tohoto rozhovoru. Pokud budete na FB sledovat naši stránku a na IG tuto, nikdy Vám neunikne nic důležitého ohledně českých fotbalistů v zahraničí.

autor:  Antonín Šrajer

komentáře:

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek