Před branou slávy. 11 Čechů, kteří byli na lavičce v zápase top5 ligy, ale nenastoupili

Šli si za svým snem. Přestoupili do zahraničí, prokousali se mládežnickými výběry, nakoukli do A-týmu, dostali se do zápasové nominace Premier League, Serie A, Bundesligy a... dost! Povolání do hry nikdy nepřišlo. Přinášíme vám příběhy 11 českých fotbalistů, kteří se dostali do zápasové nominace pro zápas jedné z top 5 evropských lig, ale nepřipsali si v ní žádný start.

 

Aleš Chvalovský - VfB Stuttgart (2000/2001)

Aleš Chvalovský v zápase Stuttgartu                                                   @IMAGO
Zachytal si na stříbrném ME lvíčat v roce 2000 a o dva roky později kryl záda Petru Čechovi na zlatém šampionátu. Už před těmito turnaji měl Chvalovský zahraniční zkušenosti, tři roky působil v anglických akademiích (Liverpool FC, Marine FC). Z ostrovů se ale vrátil zpět do Česka a v necelých 20 letech se stal jedničkou ligového Chmelu Blšany, kde si v následujích 7 sezónách připsal 159 ligových startů
Toto působení přerušil půlroční epizodou v německém Stuttgartu, kam odešel právě po stříbrném šampionátu se lvíčaty. V německém klubu se ale neprobojoval do prvního týmu, chytal hlavně za rezervní tým ve čtvrté lize. Zmínění v tomto článku si vysloužil jedinou nominací do bundesligového zápasu Stuttgartu, kdy ho trenér Ralf Rangnick povolal na lavičku při výhře 4:1 nad Leverkusenem v 2. kole sezony 2000/2001. Na lavičce seděl například s Aleksandrem Hlebem, na straně Leverkusenu zase dával jedinný gól Michael Ballack.
Chvalovský už žádnou další nominaci nedostal, po půl roce se vrátil do Blšan, kde se znovu chopil pozice jedničky. V roce 2005 odešel Chvalovský na úspěšné angažmá do kyperského Apollonu Limassol, během 8 sezón odchytal 182 utkání a vyhrál s týmem 3 trofeje. V roce 2012 zde ukončil kariéru a na Kypru se usadil.
 
 

Radek Petr - Parma Calcio (2007/2008)

Radek Petr v dresu Parmy                                                  @Panini
Člen stříbrného výběru z Mistrovství světa "dvacítek" z roku 2007 odstartoval svou kariéru v Baníku Ostrava, odkud ve 20 letech, bez jediného ligového startu, přestoupil do tehdy prvoligové italské Parmy! Na severu Itálie obsadil Petr pozici brankářské trojky, během první sezony v  klubu se čtyřikrát posadil na lavičku během zápasů Serie A - proti AC Milan, Turínu, Palermu a Fiorentině. Šance podívat se na hřiště ale nepřišla. Zbytek své smlouvy už český brankář strávil na hostování v třetiligové Pro Patrii a následně v druholigovém belgickém Eupenu, kam následně i přestoupil. V Eupenu se stal jedničkou a ve druhé sezoně slavil s klubem postup do nejvyšší soutěže. V té Petr odehrál 14 zápasů a připsal si dvě čistá konta. Eupen se po konci sezony vrátil do druhé ligy a Petr odešel do bulharského Ludogortse Razgrad. Zde sice odehrál jen dva zápasy, z půlročního angažmá si přesto odnesl dvě trofeje za ligový a pohárový triumf. Po návratu ze zahraničí odehrál Radek Petr v sezoně 2012/2013 v dresu brněnské Zbrojovky své jediné zápasy v české lize a poté se přesunul do nižších českých soutěží. Dnes, ve třicetišesti letech, nastupuje na pozici stopera v 1.B třídě za Kroměříž B.
 
 

Marek Štěch - West Ham United (2008/2009 - 2010/2011)

Marek Štěch v pohárovém zápase proti Oxfordu                                          @Stephen Pond
Sparťanský odchovanec Marek Štěch strávil většinu své dospělé kariéry v anglickém fotbale. V 16 letech odešel ze Sparty do West Hamu, kde v prvních sezónách nastupoval za mládežnické výběry. V 18 letech odešel sbírát zkušenosti s dospělým fotbalem na hostování do nižších lig postupně do Wycombe, Bournemouthu, Yeovil Townu a Leytonu Orient. Mezi jednotlivými hostováními vždy strávil kratší či delší období v prvním týmu West Hamu. Během sezon 2008/09, 2009/10 a 2010/11 byl Štěch hned třicetkrát na laviččce West Hamu v Premier League v pozici dvojky připravené naskočit do hry. Povel však nikdy nepřišel. Narozdíl od ostatních hráčů v našem výčtu si však Štěch přesto start za A-tým připsal - odehrál 3 zápasy v ligovém poháru.
V roce 2012 Štěch z West Hamu odešel "natvrdo" a přestoupil do Yeovil Townu, kde dříve hostoval. V sezoně 2013/14 zde po postupu plnil roli jedničky v Championship. Český brankář se poté vrátil zpátky do pražské Sparty, po třech letech se ale znovu vydal na ostrovy a hrál za Luton Town a Mansfield Town. Od konce minulé sezony je dnes třiatřicetiletý brankář bez angažmá.
 
 

Jan Šebek - Chelsea FC (2009/2010)

Jan Šebek v dresu Chelsea @Chelsea FC
Brankář Jan Šebek přestoupil v roce 2006, v 15 letech, z Viktorie Plzeň do londýnské Chelsea! V Anglii začal dobře, překonal i vážné zranění kolene a v sezoně 2008/09 se postupně začal zapracovávat do A-týmu "Blues". V létě 2009 podepsal v Chelsea profesionální smlouvu a v průběhu sezóny přišla i jeho jedinná přímá zkušenost s Premier League. Byl nominován Carlem Ancelottim jako druhý brankář v zápase proti Blackburnu! Jak už téma tohoto článku napovídá, do hry Šebek nezasáhl. Zážitek to musel být i přesto velký - jen se podívejte na sestavu Chelsea: v bráně R. Turnbull, v obraně B. Ivanović, Alex, J. Terry, P. Ferreira, v záloze J. O. Mikel, F. Malouda, F. Lampard a vpředu útočný trojzubec N. Anelka, S. Kalou, D. Drogba.
Po skončení sezony 2010/11 byl Šebek po vypršení smlouvy propuštěn a vrátil ze zpět do Česka. Prošel Jabloncem, Střížkovem, Duklou a kariéru dohrával v Kosoři a Tachově. Ačkoliv byl blízko startu v Premier League, v Česku si připsal všehovšudy 1 ligový start za Jablonec a 2 druholigové starty ve Střížkově.
Dnes se Šebek živí jako fitness trenér.
 
 

Lukáš Zima - Janov CFC (2012/2013 - 2020/2021)

Lukáš Zima v dresu italského Janova @pianetagenoa1893.net
Příběh Lukáše Zimy se od ostatních poněkud liší. Zatímco ostatní hráči z našeho výčtu figurovali v zápasové nominaci jedné z elitních soutěží jen v několika zápasech, Zima byl připraven naskočit z lavičky hned v 81 zápasech! Ale pěkně popořadě.
Rodák z Hradce Králové odešel do Janova z pražské Slavie už v 17 letech a chytal za zdejší juniorku. První nominace do A-týmu přišla již následující sezonu, když v utkání Serie A proti Catanii z lavičky sledoval například Cira Immobileho nebo Juraje Kucku. Zima ale viděl, že šanci na pravidelné vytížení nemá a odešel proto na hostování do Reggiany. Zima si ale pevnější pozici nevybojoval ani v budoucnu, celkově z Janova odešel na 5 různých hostování do třetí a druhé ligy (ReggianaBenátkyMantovaPerugiaLivorno) . V obdobích, kdy nebyl na hostování, plnil v Janově většinou roli brankářské trojky. Vysoké číslo zápasových nominací je do velké míry zapříčiněno i tím, že v Itálii se díky velké kapacitě míst pro střídající hráče zpravidla nominují k zápasům dva náhradní brankáři. Ani přes 81 nominací si tedy Zima žádný start za A-tým Janova nepřipsal. Nepoštěstilo se mu to ani v italském poháru, kde přidal pouze dalších 8 zápasových nominací.
Před minulou sezonou se tedy Zima po dlouhých 10 sezonách, v roli služebně nejstaršího hráče týmu, v Janově rozloučil a zamířil do druholigového nizozemského Venla, kde působí dodnes a spolu s Richardem Sedláčkem usiluje o postup do Eredivisie.
 
 

Jindřich Staněk - Everton FC (2015/2016)

Jindřich Staněk v dresu Evertonu @EMPICS Sport
Ačkoliv to někoho může překvapit, třetí nejlepší český fotbalista roku 2022 už na kontě zahraniční angažmá má. V necelý 18 letech odešel Jindřich Staněk z akademie Sparty do akademie anglického Evertonu. Celkem v Anglii strávil dva a půl roku, mimo Everton hostoval chvíli také v týmu z nižší soutěže, Hyde United. Z angažmá u "Toffees" sice odešel s bilancí pouhých 5 startů za juniorku, připsal si ale také dvě nominace do zápasů Premier League! Během svého posledního půlroku v Evertonu, v jarní části sezony 2015/2016 ho trenér Roberto Martínez povolal k zápasům proti Newcastlu Stoke City. Z lavičky tehdy sledoval například spoluhráče Romela Lukaka a protihráče Gini WijnaldumaXherdana Shaqiriho nebo Petera Crouche. Do hry však povolán nebyl a po konci sezony odešel z Evertonu do tehdy druholigového českobudějovického Dynama. postupně se stal jedničkou a ve své druhé sezoně slavil postup do nejvyšší ligy. Pokračování jeho příběhu už je všem dobře známé - přestup do Viktorie Plzeň, starty v reprezentaci či Lize mistrů. Na to, jestli se svého startu v některé z top 5 lig Staněk dočká, si budeme muset ještě počkat.
 
 

Jiří Skalák - Brighton & Hove Albion (2017/2018)

Jiří Skalák s dresem anglického Brightonu @Brighton & Hove Albion
Jedním z nedávných případů je i Jiří Skalák. Ten po výborných výkonech v Mladé Boleslavi přestoupil v zimě 2016 do tehdy druholigového Brightonu, se kterým bojoval o postup do Premier League. Skalák se postupně rozehrál k dobrým výkonům, mimo jiné díky své dalekonosné brance proti QPR vyhrál v Brightonu anketu o gól sezóny. Postup se však nevydařil a následovala další sezona v Championship. Skalák sice nepatřil k oporám týmu, ale celkem pravidelně nastupoval a tentokráte už na konci sezony postup s týmem vybojoval.
Před začátkem následujícího ročníku bylo Skalákovi řečeno, že nemá v týmu silnou pozici a pokud chce pravidelné vytížení, měl by zkusit odejít na hostování. Někdejší reprezentant se však nechal slyšet, že jeho snem je nastoupit v Premier League a rozhodl se tedy zkusit štěští a v Brightonu zůstat. Velký sen se Skalákovi nakonec bohužel nesplnil, i přes tři zápasové nominace (proti Leicesteru, Watfordu a West Bromu) mu v kolonce startů v Premier League svítí nula. 
Po konci sezony odešel český křídelník do druholigového Millwallu, kde se mu však moc nedařilo a v zimě 2021 se vrátil do Mladé Boleslavi, kde hraje doteď.
 
 

Martin Graiciar - Fiorentina (2018/2019)

Martin Graiciar v italské Fiorentině @Goal.com
Další případ z nedávné minulosti. V létě 2017 působila zpráva o přestupu Martina Graiciara do italské Fiorentiny jako pověstný blesk z čistého nebe. Tehdy osmnáctiletý fotbalista měl na kontě všehovšudy šest ligových startů za Slovan Liberec, ve kterých zaznamenal jednu asisteci a jeden pohárový start, ve kterém asistoval u dvou branek. I tak byla ale Fiorentina ochotna nabídnout za českého útočníka v přepočtu zhruba 40 milionů Kč! Graiciarovi nabídla pětiletou smlouvu s tím, že první rok zůstane ve Slovanu na hostování.
Po sezoně v Liberci se Graiciar přesunul na Apeninský poloostrov a zařadil se do širšího kádru A-týmu Fiorentiny. Během sezony 2018/19 byl celkem dvanáctkrát v zápasové nominaci pro zápas Serie A, do hry však ani jednou povolán nebyl.
Následující dva ročníky hostoval Graiciar v české lize, v ročníku 2019/20 ve Spartě, následnou sezonu v Boleslavi. Po celou dobu ho ale brzdila četná a vážná zranění. I proto ve Fiorentině vypadl z kádru a dohodl se na předčasném rozvázání smlouvy. V zimě 2022 šel vyzkoušet štěstí do Kanady do prvoligového Yorku United. I zde ho ale v přípravě potkalo zranění, kvůli kterému vynechal celou sezonu a i zde nakonec smlouvu rozvázal. Aktuálně je tedy volným hráče a ačkoliv je mu stále pouhých 23 let, je otázka, zda-li ho ještě někdy na fotbalových trávnících uvidíme.
 
 

David Heidenreich - Atalanta Bergamo (2019/2020)

David Heidereich v Atalantě @Atalanta Bergamo
Jeden z hráčů, kterému zatím start v jedné z top 5 lig nevyšel, ale stále by se ho mohl dočkat. David Heidenreich, který aktuálně hostuje v Jablonci, stále patří italské Atalantě, kde má smlouvu ještě na dvě následující sezony. Dnes dvaadvacetiletý stoper přestoupil na sever Itálie v roce 2016 z Teplic a čtyři následující sezony se probojovával mládežnickými strukturami bergamského celku. Dvakrát zde s primaverou slavil vítězství v juniorské lize, v sezoně 2019/2020 dokonce i juniorském superpoháru. Mimo to si ve stejném ročníku vysloužil i dvě nominace k zápasu Serie A, proti Interu ani proti SPALu ale nakonec do hry nenaskočil.
Přechod do dospělého fotbalu prožil na hostování v Teplicích (10 startů, zranění), loni hostoval ve SPALu ve druhé italské lize (3 starty).
Aktuální sezona pro něj mezi muži byla zatím nejpovedenější, David Horejš ho pravidelně stavěl do základní sestavy. Po červené kartě v 16. kole se už ze základu vytratil.
 
 

Jan Kubala - Udinese Calcio (2019/2020)

Jan Kubala pózuje v dresu Udinese Calcio @footballtodaylive.com
Ve stejné sezoně jako Heidenreich okusil atmosféru Serie A i další český mladík, Jan Kubala.
Kubala do Udine přestoupil v roce 2017 v 17 letech z Baníku Ostrava. Za zdejší primaveru si připsal 80 utkání, žádný hráč za juniorku Udine neodehrál více. V sezoně 2019/2020 se Kubala zapojil do tréninku s A-týmem, dokonce za áčko nastoupil v přípravném utkání proti Pordeone. Mimochodem, v tomto utkání vedl Udine s kapitánskou páskou Antonín Barák. Během sezony byl Kubala celkem šestkrát povolán k zápasu Serie A, z lavičky tedy sledoval utkání proti InteruBresciiHellasu VeronaBologniSampdorii a Laziu. Jak už ale asi tušíte, na hřiště se český univerzál nepodíval.
Následující sezonu odešel Kubala hostovat do FNL do Vyšehradu. Po návratu z hostování ještě rok strávil v juniorce Udinese, další nominace do A-týmu už ale nepříšla. Na začátku aktuální sezony proto Kubala Udine opustil a vrátil se zpět do Baníku, který ho obratem poslal na hostování do druholigového Vyškova. V listopadu ale přišla překvapivá zpráva - Kubala požádal baník o rozvázaní smlouvy a ve 22 letech se rozhodl ukončit kariéru. Své rozhodnutí odůvodnil tím, že se chce věnovat studiu na vysoké škole.
 
 

Matěj Kovář - Manchester United (2022/2023)

Matěj @footballtodaylive.com
Nejaktuálnějším případem je gólman Matěj Kovář. Ze tří českých brankařů, kteří aktuálně Manchesteru United patří (Kovář, Mastný, Vítek) přišel do klubu jako první, v roce 2018, ve svých 17 letech ze Slovácka. Kovář odehrál přes 50 utkání za juniorský tým United a dvakrát také hostoval ve třetí anglické lize - ve Swindonu a v Burtonu Albion.
Předtím, než v září odešel hostovat do pražské Sparty, usedl na lavičku v zápase 5. kola Premier League proti Leicesteru jako trojka za Davidem de Geou a Tomem Heatonem.
Trenér Brian Priske na Kováře vsadil a i přes několik slabších výkonů ho drží jako neochvějnou brankářskou jedničku. Ve svých dvaadvaceti letech je tedy Kovář důležitou postavou v boji o titul v české lize a jedničkou bude pravděpodobně i na brzkém ME lvíčat. Ačkoliv si tedy ještě start v Premier League nepřipsal, můžeme doufat, že pokud bude jeho kariéra pokračovat podobným tempem jako nyní, mezi tři tyče v útkání některé z nejlepších evropských lig se Kovář postaví.
 
 
 
 
autor: Antonín Šrajer - cefoza.cz

 

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek