Ajax-Groningen (Černý)

Ajax 3:1 Groningen
Češi v zápase: Václav Černý - Ajax
 
V druhém kole nizozemské ligy na sebe narazil Ajax, který v prvním kole nečekaně prohrál s Heraclesem Almelo a Groningen, který na úvod sezony remizoval s Heerenveenem vysoko 3:3.
 
Diváci byli svědky atraktivního utkání, plného střel a šancí - jen Ajax vystřelil pětadvacetkrát, z toho šestkrát na branku. Groningen měl o dost méně pokusů - pět střel, z nichž jen dvě letěly mezi tři tyče. Převaha Ajaxu je patrná i z jiné statistiky - hráči z Amsterdamu měli míč na svých kopačkách 72% hry !
 
Poprvé v sezoně naskočil do základní sestavy český talent Václav Černý. Nenastoupil však na jeho obvyklém pravém křídle, ale na druhé straně hřiště, na křídle levém.
 
Už ve 5. minutě byl na Černého spáchán ostrý faul a proviněný Wierik za něj dostal žlutou kartu. Český křídelník se ale nenechal rozhodit a hned o minutu později výborně převzal balon a vytvořil šanci pro spoluhráče. Černý byl stále vidět a vše mohlo vyvrcholit i gólem, když se odražený míč dostal v šestnáctce k českému teenagerovi, který chytře nevystřelil z první ale posunul si šikovně balon za nohou, čímž položil dva obránce a až potom vystřelil. Bohužel brankář Padt dokázal jeho střelu vyrazit.
 
Ajax měl velikou herní převahu a v 17. minutě si mohl Černý připsat první asistenci. Přihrál Ziyechovi, který napřáhl ke střele, ale trefil pouze tyč. O chvíli později přihrával do vápna po pěkné kombinaci s Černým levý obránce Dijks, ale nic važnějšího z toho nebylo. Většina akcí Ajaxu šla právě z levé, černého strany. Černý byl velmi často u míče a stále se zapojoval do kombinace. V 31. minutě táhnul protiútok Ajaxu, ale finální přihrávka do vápna mu nevyšla.
 
Mohutný tlak domácí zužitkovali ve 38. minutě, kdy Ziyech zpoza velkého vápna poslal centr přesně na hlavu Huntelaara, který dal gól za Ajax po dlouhých devíti letech!
 
Chvíli po začátku druhého poločasu Ajax ještě zvýšil svůj náskok. Černý přihrál Ziyechovi, který to provedl svěle a zvýšil na 2:0.
 
Černý si prohodil pozici s Kluivertem a přesunul se na své oblíbené pravé křídlo. V 63. minutě se mohl zapsat i mezi střelce. Dostal pěknou přihrávku od Ziyecha do volného prostoru, posunul si míč na levačku a vystřelil. Jeho přízemní střela však brankáři hostů větší potíže nezpůsobila.
 
Čtvrt hodiny před koncem dokázal ještě Groningen zkomplikovat Ajaxu cestu k vítězství, když se parádní trefou z hranice vápna prosadil Idrissi. Jenže o pár minut pozdějí Černý přihrál střídajícímu Schönemu, který se nádherně obtočil kolem bránicího hráče a napálil balon do šibenice! 3:1 a druhá asistence pro Černého.
 
V 82. minutě Český šikula přepustil své místo na hřišti Davidu Neresemu a od anglického komentátora sklidil velikánskou pochvalu za jeho výkon v zápase. ''Černý byl dnes úžasný, tolik skvělých přihrávek, dvě asistence, za mě hráč utkání''
 
Hodnocení: V. Černý 9/10
 
Autor:  Antonín Šrajer