5+1 Čechů v zahraničí, o kterých se neprávem moc nemluví

Stojí mimo pozornost mediálního zájmu, neuvažuje se o nich v souvislosti s nominací do reprezentace a pro valnou část fotbalových fanoušků zůstávají polozapomenuti. Přesto však patří mezi opory svých celků a podávají stabilně kvalitní výkony. Představujeme 5 + 1 českých fotbalistů v zahraničí, jejichž výkony zůstávají neprávem opomenuty.

 
 
5. Tomáš Wágner  ~   Nea Salamis Famagusta
★ pozice: hrotový útočník
★ věk: 30 let
★ v klubu od: léto 2020
 letošní bilance: 12 záp./7 gólů/ 3 asist.

Vytáhlý forvard působí na Kypru od loňského léta, jedná se o jeho vůbec první zahraniční angažmá. Úvod sezóny se mu vydařil náramně, trefil se ve všech třech úvodních utkáních kyperské ligy. Poté se zranil a měsíc nehrál, ale po návratu se dokázal vrátit do formy a skóroval čtyřikrát. K sedmi vstřeleným brankám přidal třicetiletý útočník i tři gólové asistence a patří tak mezi nejproduktivnější hráče celé ligy. Společně s aktuálně zraněným spoluhráčem Pavlem Čmovšem bojují o účast svého celku ve skupině o titul, v současnosti se Nea Salamis nachází na 7. místě tabulky.
 
foto: fb/@neasalamis1948
 
 
 
4. Tomáš Břečka  ~   Kasimpasa
★ pozice: střední obránce
★ věk: 26 let
★ v klubu od: zima 2020
 letošní bilance: 18 záp./0 gólů/ 1 asist.

Nenápadný stoper se vypracoval v jednu z opor turecké Kasimpasy. Šestadvacetiletý obránce přestoupil do Turecka před rokem z Jablonce, v letošní sezóně odehrál 15 utkání v turecké lize a další tři v poháru, ve kterém si připsal i jednu gólovou asistenci. V Turecku sestupují do druhé ligy hned čtyři celky, hlavním cílem Kasimpasy, za kterou v úvodu sezóny nastupoval rovněž i záložník David Pavelka, je tak jednoznačně udržet se v nejvyšší soutěži. Spodní polovina tabulky je velmi vyrovnaná, Kasimpasa má z 12. místa šestibodový náskok na sestupové příčky. Břečkovi v uplynulých dnech přibyl do kabiny nový spoluhráč, do konce sezóny bude v Kasimpase z Chelsea hostovat záložník Danny Drinkwater, vítěz Premier League s Leicesterem City.

foto: kasimpasa.com
 
 
 
3. Petr Schwarz  ~   Raków Czestochowa
★ pozice: univerzální záložník
★ věk: 29 let
★ v klubu od: léto 2018
 letošní bilance: 14 záp./4 góly/ 2 asist.

Devětadvacetiletý záložník odešel v roce 2018 z Hradce Králové do tehdy druholigového polského Rakówu. Ukázalo se to jako velmi prozíravý krok, v současnosti je Raków na druhém místě tabulky polské Ekstraklasy a na jaře se pokusí zabojovat o mistrovský titul, jehož zisk by byl prvotřídní senzací. Schwarz je jednou z opor černého koně polské ligy, společně s kapitánem týmu Tomášem Petráškem a dalším krajanem Danielem Bartlem. Jako univerzál zastane v sestavě vícero pozic, v několika utkáních dokonce nastoupil v obraně. V probíhající sezóně zatím vstřelil 4 branky a na dvě další nahrával.

foto: fakt.pl
 
 
 
2. Václav Hladký  ~   Salford City
★ pozice: brankář
★ věk: 30 let
★ v klubu od: léto 2020
 letošní bilance: 30 záp./13 čist. k./30 obdrž. g.

Ze skotské Premiership až do anglické čtvrté ligy? Třicetiletý gólman Václav Hladký zvolil po loňské velice povedené sezóně v dresu St. Mirren na první pohled zvláštní krok, odmítl nabídky několika zajímavých evropských celků (mj. Glasgow Rangers, Midtjylland) a podepsal smlouvu s klubem, který spoluvlastní Ryan Giggs, Paul Scholes, David Beckham, či Gary Neville, tedy legendy slavného Manchesteru United. Hladkému se nicméně v League Two náramně daří, je jasnou jedničkou týmu, který dostal ze všech celků v soutěži nejméně branek. Ze všech gólmanů v lize rovněž vychytal nejvíce čistých kont – hned 12, což znamená, že průměrně v každém druhém utkání neinkasuje. Cíl Salfordu do jara je jasný – postup.

foto: fb/@SalfordCityFC
 
 
 
1. Jan Lecjaks, Michael Lüftner  ~   Omonia Nicosia
Jan Lecjaks:
★ pozice: levý obránce
★ věk: 30 let
★ v klubu od: léto 2019
 letošní bilance: 26 záp./0 gólů/ 9 asist.

Michael Lüftner:
★ pozice: střední obránce
★ věk: 26 let
★ v klubu od: léto 2019
 letošní bilance: 25 záp./2 góly/ 0 asist.

Kyperská Omonia inkasovala v dosavadních 21 ligových utkáních pouhých 12 branek. Lví podíl na tom má dvojice českých obránců – Jan Lecjaks a Michael Lüftner. Cestovatel Lecjaks působil před kyperským angažmá v Belgii, Norsku, Švýcarsku a Chorvatsku, Lüftner v Omonii hostuje druhým rokem z dánské Kodaně. Společně pomohli kyperskému celku k postupu do základní skupiny Evropské ligy, kde ale v těžké konkurenci PSV Eindhovenu, Granady a PAOKu Soluň skončili na posledním místě. Oba legionáři zasáhli do všech utkání, Jan Lecjaks si dokonce připsal dvě gólové asistence. Dalších sedm jich pak zaznamenal v lize, což z něj činí druhého nejlepšího nahrávače celé soutěže. Za měsíc prosinec byl vyhlášen nejlepším hráčem svého týmu. Lüftner nastoupil do 14 ligových utkání, ve kterých vstřelil jednu branku. Trefil se i v předkole Ligy mistrů proti Crveně Zvezdě Bělehrad. Omonia je aktuálně na druhém místě tabulky a jejím cílem je zisk mistrovského titulu.

foto: fb/@ACOmoniaNicosia
 
 
 
 
autor: Jan Novotný

 

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek